آموزش حرفه و فن
مطالبی مفید و دانستنی هایی فراتر از کتاب های درسی
صفحات وبلاگ
آرشیو وبلاگ
نویسنده: علی خزائی - ۱۸ فروردین ۱۳٩۱

آناناس  

 

فرانسه: Ananas     انگلیسی: Pineapple     لاتین: Ananas

آناناس

آناناس میوه نواحی گرمسیری محسوب می‌شود و مزه آن چیزی بین شیرین و ترش است. آناناس جسمی بیضی شکل است که در اطراف آن گلهایی جمع شده اند که این گلها هیچ میوه ای نمی‌دهند. آناناس از خانواده بروملیاسه می‌باشد که گیاهانی غالباً علفی و تقریباً درختچه مانند هستند. این خانواده حاوی یک ماده بسیار مهم برای سلامت به عنوان آنزیم بروملین می‌باشند.


 آناناس

 

فرانسه: Ananas     انگلیسی: Pineapple     لاتین: Ananas

آناناس

آناناس میوه نواحی گرمسیری محسوب می‌شود و مزه آن چیزی بین شیرین و ترش است. آناناس جسمی بیضی شکل است که در اطراف آن گلهایی جمع شده اند که این گلها هیچ میوه ای نمی‌دهند. آناناس از خانواده بروملیاسه می‌باشد که گیاهانی غالباً علفی و تقریباً درختچه مانند هستند. این خانواده حاوی یک ماده بسیار مهم برای سلامت به عنوان آنزیم بروملین می‌باشند.

آناناس معمولی Ananas sativa که در جزایر آنتیل و هاوایی به صورت وسیعی کشت می‌شود. از وسط طوقه برگهای قاعده‌ای آن که در سطح خاک قرار دارند، در سال سوم ساقه هوایی خارج می‌شود که در انتها حامل گل آذین سنبله‌ای است. گل آذین مزبور گوشت‌دار و دارای گلهای متعدد نازا ، بدون دمگل ، آبی رنگ و در انتها واجد تاجی از برگهای نسبتا کوچک بهم فشرده است.

میوه مخروطی شکل، مرکب، آبدار و گوشتی آناناس از تکوین گل های به هم پیوسته بر روی ساقه ای از جنس فیبر که مرکزش تقریباً گوشتی است، به وجود می آید. پوسته چرمی و سفت آناناس متشکل از واحدهای شش ضلعی است که در هنگام رسیده شدن میوه به رنگ سبزتیره، زرد، نارنجی _ زرد یا متمایل به قرمز درمی آید. گوشت میوه نیز تقریباً از سفید تا زرد متغیر است.

 تنه درخت آناناس یک ساقه کوتاه و محکم و ضخیم با برگ های چرمی تسمه مانند به طول ۱۸۰-۵۰ سانتی متر است. میوه آناناس را یا همان طور تازه یا به شکل کنسرو شده، کنسانتره، مارمالاد و مربا استفاده می کنند.

از آنجا که گلها در گونه‌های پرورش یافته آناناس هیچگاه دانه ایجاد نمی‌کنند و به عبارت دیگر گلها در این گونه نازا هستند، لذا تکثیر گیاه بوسیله قلمه زدن برگهای رویشی تاج صورت می‌گیرد. میوه سته و عموما سترون است و همراه با برگک ها و محور گوشتی گل آذین خورده می‌شود. بنابراین بخش خوراکی آناناس در واقع اجتماعی از میوه‌ها و اندامهای همراه آن است و نوعی میوه مرکب به شمار می‌آید.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

آناناس بومی جنوب برزیل و پاراگوئه است و در همین نواحی توسط سرخ پوستان اهلی شده و مدت ها پیش از راهیابی اروپاییان به قاره آمریکا در سرتاسر جنوب و مرکز آمریکا و هند شرقی انتشار یافت. سرخ پوستان کارائیب میوه آناناس را به عنوان نماد دوستی و مهمان نوازی بر سر در خانه هایشان می آویختند و بعدها اروپاییان این نقش مایه را از آنها اقتباس کردند. امروز آناناس یکی از عمده ترین محصولات نواحی گرمسیری است و هاوایی، برزیل و تایوان بزرگترین تولیدکنندگان این محصول در جهان هستند.

 

ترکیب شیمیایی

میوه ی رسیده ی آناناس حاوی مواد زیر است : ویتامین A، ویتامین C، ویتامین‌های گروه B، کلسیم، فسفر، آهن، اسید سیتریک، اسید مالیک، بعلاوه میوه ی خام و رسیده ی آناناس حاوی یک آنزیم پروتئولیتیک بنام بروملین یا بروملائین است که اولین مرتبه درسال ۱۹۸۱ از آن استخراج شده و در در پایین ساقهی آن نیز فراوان است .

 

 

                    مواد موجود در 100 گرم آناناس

منگنز

۲/۵۶میلی گرم

ویتامین c

۲۳/۸۷میلی گرم

ویتامین B1

۰/۱۴میلی گرم

مس

۰/۱۷میلی گرم

فیبر

۱/۸۶گرم

ویتامینB6

۰/۱۳میلی گرم

 

خواص آناناس

‌آناناس یک میوه گرمسیری شفابخش، بسیار لذیذ و با خواص فراوان است. آناناس منبع خوبی برای تهیه کلسیم، پتاسیم، آنزیم ‌بروملین ، فلورید، منگنز، فیبرهای قابل حل و ویتامینهایA،B1,Cمورد نیاز بدن می باشد.

آناناس را از قدیم الایام در درمان زخمها به عنوان مرهم استفاده می کردند و از برگ آن نیز به عنوان وسیله‌ای برای پانسمان‌ ‌استفاده می‌کردند. در طب چینی نیز معتقدند که آناناس خاصیت خنک کنندگی دارد و برای درمان آفتاب سوختگی بسیار مفید است. سالیان سال از آناناس در درمان بیماریهای روده استفاده می شد و این میوه را در برطرف کردن یبوست مفید می دانستند.

امروزه می دانیم که مصرف آناناس همچنین در درمان بیماری های عفونی نقش موثری دارد. مصرف آناناس موجب قوی شدن سیستم دفاعی بدن می شود و استخوان سازی و گردش خون را تقویت می کند.

آناناس منبع خوبی از فلورید است . فلورید رشد سلولهای سرطانی را کند می کند. مصرف آناناس برای افراد مستعد به سرطان، بسیار مفید است.

آناناس حاوی منگنز است و مصرف آن برای استخوان سازی بدن و سلامت استخوانها مفید است.

بر اساس تحقیقات نتیجه گرفته شده است مصرف روزانه 100گرم آناناس نیمی از نیاز روزانه فرد را به ویتامین‌ C برطرف می‌سازد. آناناس نقش موثری در بهبود سرماخوردگى و کاهش میزان سرفه دارد.

آناناس منبع خوبی برای پتاسیم و بتاکاروتن است که مصرف آن‌ به مبتلایان به فشار‌ ‌خون توصیه می شود.

آناناس حاوی پکتین فراوان است این ماده کلسترول خون راپایین می آورد مصرف آناناس در پیشگیری و درمان بیماریهای قلبی و عروقی مفید است. لازم به ذکر است که پکتین موجود در آناناس با پختن آناناس آزاد می شود.

آناناس حاوی ویتامین ث می باشد مصرف آناناس موجب تقویت سیستم دفاعی بدن می شود زخمها را شفا می بخشد و از بیماریهای قلبی و بیماری های چشمی پیشگیری می کند. لازم به ذکر است آناناس به صورت خام سرشار از ویتامین ث می باشد.

آناناس حاوی مقدار قابل توجهی آب، نیتروژن، کلسیم، فسفر، آهن، کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین نیاسین و اسید اسکوربیک است و ۱۰۰۰ گرم بخش خوردنی آن ۴۹ کالری دارد.

میوه نارس آناناس سمی است و باعث التهاب گلو و اسهال می شود. در ضمن از آب میوه و میوه آناناس در پزشکی به عنوان مدر و دهان شویه استفاده می کنند.

 

 

نکات خریداری آناناس

آناناس از آن دسته میوه هایی است که با نگهداری طولانی تر رسیده نمی شود. موقع خریداری آناناس به بوی آن توجه نمایید هرچه آناناس بوی قوی تری داشته باشد شیرین تر و رسیده تر خواهد بود.

مصرف آناناس برای سلامت پوست توصیه می شود.

آناناس حاوی ویتامین‌ C و‌ ‌بتا کاروتن است و به همین دلیل باعث افزایش ساخت کلاژن و الاستین‌ (‌بافت پروتئینی پوست‌) می شود  و خون رسانی را به پوست افزایش می دهد، این

خون رسانی بهتر به پوست موجب  رشد و ترمیم سلول‌ها می شود. مصرف آناناس موجب ترمیم و رشد سلولهای پوست می شود‌ ‌و در نتیجه پوست بافت تازگی و جوانی خود را حفظ می‌کند‌.

‌متخصصان جراحی پوست به بیماران مصرف آناناس را پس از جراحی توصیه می کنند خصوصا افرادی که جراحی بینی داشته اند پس از عمل  ‌صورت آنها در بیشتر نقاط کبود شده و مدت طولانی نیاز است تا این کبودی‌ها برطرف‌ ‌شود، با خوردن مرتب آناناس این کبودی ها هرچه‌ ‌سریع تر رفع می شوند.

خوردن آناناس به اشخاصی که پوست آنان کوپروز فراوان‌ ‌ (عروق در زیر پوست کاملا پرخون است) دارند نیز توصیه می شود.آناناس حاوی آنزیمی به نام‌ ‌بروملین است که موجب حل شدن تجمعات سلول‌های خونی می شود و زخم ها را شفا می دهد.

 

 

آناناس لاغرکننده طبیعی

آناناس به طور طبیعی لاغرکننده است. آنزیم بروملین موجود در آناناس موجب هضم پروتئین ها در بدن می شود و به همین دلیل از آناناس در ساخت و تهیه قرص های لاغری نیز استفاده  می شود.

 

خواص آناناس در آشپزی

از خواص دیگر آنزیم بروملین موجود در آناناس می توان از نرم نمودن بافت های گوشت نام برد بنابراین خواباندن گوشت سفت و ناپز در کنار آناناس قطعه قطعه شده موجب نرم شدن گوشت سفت و ناپز می شود. همچنین پختن گوشت با آناناس موجب نرم شدن بافتهای گوشت می شود.

 

ماسک آناناس

یک آناناس رسیده را پوست بگیرید و وزن آنرا اندازه بگیرید آناناس را خردکرده و درمخلوط کن بریزید هم وزن آناناس الکل اتیلیک را اندازه بگیرید و سه قاشق سوپخوری روغن آفتابگردان را به آن اضافه نمایید مقداری از این ماسک را به مدت 20 دقیقه روی پوست خود بگذارید و سپس پوست خود را با آب نیمه گرم بشویید.

 

 

فواید آناناس

خاصیت ضد التهاب و تاثیر بر روی هضم غذا

بروملین مخلوطی از موادی است که از شاخه و میوه آناناس گرفته شده است. در میان هزاران مواد شناخته شده‌ای که در بروملین وجود دارد می‌توان به بهترین آنها که پروتئین سستئین است اشاره نمود که آنزیمی پروتئینی است و به  هضم غذا کمک می‌کند. التهابات فراوان،‌انعقاد خون و رشد بعضی از تومورها ممکن است بوسیله آنزیم بروملین موجود در آناناس کاهش یابد.

 

حفاظت از سیستم ایمنی

ویتامین C، موجود در بدن آنتی اکسیدانی قابل حل در آب است که از قسمتهای بدن که حاوی آب هستند در مقابل رادیکالهای آزاد که سلولهای طبیعی را از بین می‌برند محافظت می‌کند. دیده شده است که رادیکالهای آزاد با افزایش پلاکتهای خون باعث گرفتگی شریان و بیماریهای قلبی در افراد مبتلاء به دیابت می‌گردد و همچنین باعث گرفتگی راههای هوایی می‌شود که این گرفتگی منجر به آسم می‌گردد و با تخریب سلولهای روده باعث ابتلاء به سرطان روده میشود و در ایجاد درد مفاصل در بیماریهای آرتروز و آرتروز استخوان مشارکت می‌نماید. این موارد نشان می‌دهد که چرا رژیمهایی که دارای ویتامین  C هستند باعث کاهش این بیماریها و مانع از مبتلاء شدن به آنها می‌گردند. بعلاوه ویتامین C، برای عملکردهای سیستم ایمنی بدن بسیار حیاتی است و باعث مقابله در برابر عفونتهای گوش، سرماخوردگی و آنفولانزا می‌شود.

 

منگنز و تیامین برای ایجاد انرژی و مقابله در برابر آنتی‌اکسیدانها

آناناس یک منبع عالی برای ماده معدنی منگنز می‌باشد، که ماده ای بسیار عالی برای تولید انرژی و مقابله در برابر آنتی اکسیدانها می‌باشد. تنها یک فنجان آناناس حدود 8/12٪ از منگنز بدن را تامین می‌نماید. همچنین آناناس به غیر از اینکه منبع خوبی برای منگنز است، حاوی تیامین نیز می‌باشد که از ویتامینهایB  می‌باشد و باعث ایجاد انرژی می‌گردد.

 

محافظت در مقابل از دست دادن بینایی

مطمئناً وقتی که بچه بوده‌اید از مادر خود شنیده‌اید که هویج چشمان شما را قوی می‌سازد اما بعنوان یک فرد میان‌سال بیشتر به بینایی خود نیاز دارید.

در مطالعه‌ای که انجام شده دانشمندان گفته‌اند که خوردن 3 عدد میوه یا بیشتر در روز، ‌باعث پیشگیری از کاهش بینایی در افراد بزرگسال که بیشتر به علت تحلیل تدریجی ماکولا (قسمتی از شبکیه) (ARMD)که اولین دلیل برای از دست دادن بینایی در میان سالان است میگردد.

در این مطالعه که بر روی 110000 زن و مرد انجام گردید، محققان تاثیر مصرف میوه، سبزیجات، ویتامینهای ,A , C , E و کاروتنوئید را بر روی پیشرفت بیماری کم سویی چشم (ARMD) بررسی نمودند. در این مطالعه،‌دانشمندان مشاهده نمودند که جذب سبزیجات، ویتامینها و کاروتینوئید به این بیماری کمک نمی‌کند، اما جذب میوه‌ها اثر محافظتی در برابر ابتلاء به این بیماری دارد. شاید خوردن سه عدد میوه در روز زیاد به نظر برسد اما با مصرف آناناس در سالادها و  یا به همراه دیگر سبزیجات این نیاز را می توان براحتی برطرف نمود. آناناس غنى از منیزیم ماده معدنى اى است که وجودش براى ساخت استخوان ها و ارتباط بافت ها ضرورى است.

 

آناناس باعث رشد استخوان ها در بدن جوانان و استحکام استخوان ها در پسران مى شود.

یک فنجان آناناس حدود ۷۳ درصد منیزیم مورد نیاز روزانه بدن را تأمین مى کند، از دیگر خواص آناناس مى توان به نقش آن در بهبود سرماخوردگى و کاهش میزان سرفه اشاره کرد. اکثر افراد هنگام سرماخوردگى ویتأمین ث یا آب پرتقال بیشتر مى خورند غافل از این که خواص آناناس نیز کمتر از آنها نیست.

«بروملین» موجود در آناناس باعث کاهش شدید سرفه یا توقف سرفه هاى شدید مى شود. پس هنگام سرماخوردگى خوردن آناناس را فراموش نکنید.

100گرم از آناناس تازه 41 کیلو کالری انرژی دارد و 5/86 گرم آب دارد. 18 میلی‌گرم کلسیم دارد و به خاطر مواد مغذی دیگری مانند اسید فولیک که دارد در تکثیر سلول‌ها بسیار مؤثر است. آناناس همچنین در تشکیل بافت پیوندی بدن مفید است.

 

 

چه نوع آناناسی را انتخاب کنیم و چگونه از آن نگهداری نماییم؟

برای تهیه آناناس باید به دنبال آناناس هایی باشید که وزن آنها نسبت به اندازه شان بیشتر باشد. اگرچه آناناسهای بزرگ، گوشت بیشتری دارند ولی معمولاً هیچ تفاوتی بین آناناس بزرگ و کوچک وجود ندارد. آناناس باید بدون لکه، ضربه و سیاه شدگی باشد. رسیده شدن آناناس بعد از چیده شدن متوقف می‌گردد بنابراین سعی کنید آناناسهایی را انتخاب نمایید که از انتهای شاخه آنها بوی مطبوع و شیرینی متساعد شود. از خرید آناناسهایی که بوی ماندگی و ترش می‌دهند خودداری نمایید.

آناناس را می‌توان قبل از مصرف 1 تا 2 روز در دمای خانه نگهداری نمود. اگر چه این روند به شیرین تر شدن میوه کمکی نمی‌کند، اما می‌تواند در آبدارتر شدن آن کمک نماید. اگر بعد از گذشت 2 روز هنوز آناناس را مصرف ننموده‌اید باید آن را در نایلون گذاشته و در یخچال برای حداکثر 3 تا 5 روز نگهداری نمایید.

نکته :

آناناس تازه بهتر از آناناس کنسروی است زیرا حرارت باعث کاهش برخی از مواد تازه آناناس از جمله اسید فولیک شده و تأثیر منفی می‌گذارد. اسید فولیک در آناناس تازه 5‌میلی‌گرم و در آناناس کنسروی یک میلی‌گرم است .

 

 

آناناس زینتی

مشخصات: اسم علمی آناناس Ananas comosus و از خانواده Variegatus میباشد. آناناس گیاهی است بومی برزیل و کلمبیا برگهای آن چرمی بلند و نیزه ای با نوارهای طولی کرم و سفید رنگ در لبه است حاشیه برگها با خارهای قرمز رنگ می باشد. هنگام پیدایش گل، قسمت میانی گیاه، تماما به رنگ قرمز در می آید. این گیاه از سن سه یا چهار سالگی تولید میوه کوچکی مانند آناناس معمولی می نماید که بسیار سخت و خشبی است و قابل خوردن نمی باشد اگر میوه آناناس چیده نشود برگ های جدیدی روی آن ظاهر می شوند.

مراقبت: آناناس زینتی به نور متوسط، هوای گرم، آبیاری متوسط تا زیاد، رطوبت نسبی ۵۰ تا ۷۰ درصد خاک کمی اسیدی احتیاج دارد.

کود: کود مورد نیاز این گیاه را می توان به میزان ۱ گرم در لیتر ، هر دو هفته یکبار، از فروردین تا شهریور ماه، مورد استفاده قرار داد.

خاک: مخلوطی از دو قسمت تورب، یک قسمت خاک برگ و کمی، خاک مناسبی برای این گیاه است.

ازدیاد: نگاهداری آناناس زینتی در آپارتمان بسیار مشکل است. گلدان آن باید درجای بسیار گرم و روشنی قرار بگیرد تا برگ ها رنگ زیبای خود رابه دست آورند. پس از تولید میوه نیز، برگهای اولیه به تدرج زرد شده و به جای آن پا جوش هایی به وجود می آیند که میتوانند تولید گیاه جدید بنمایند آناناس ابلق را می توان به دو روش تکثیر کرد. با استفاده از برگهای روزت که بالای میوه می رویند و پا جوشهایی که در اطراف پایه مادری به وجود آمده اند و روش اول کمی مشکل است. در این روش، قسمت بالای میوه را به فاصله ۵/۱ سانتیمتر مانده به پایه برگهای روزت، بریده و به مدت یک روز در مکان دور از تابش مستقیم خورشید قرار دهید تا خشک شود، سپس در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده وبه آرامی داخل گلدان با قطر دهانه ۱۱ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی مخصوص بذر و قلمه قرار دهید. گیاه و گلدان را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و دما را ۲۴ تا ۲۷ درجه سانتی گراد، تا زمان ریشه دهی که ۲ ماه یا بیشتر طول می کشد، نگاه دارید. در روش دوم، زمانی که پاجوشها به اندازه ۱۰ سانتیمتر رشد کردند، آنها را با یک چاقوی تیز از پایه مادری جدا کنید و هر پا جوش را در پودر هورمون ریشه زایی فرو برده و به تنهایی در گلدانی با قطر دهانه ۱۱ سانتیمتر حاوی کمپوست گلدانی مخصوص بذر و قلمه بکارید آنگاه گلدان را با کیسه پلاستیکی شفاف بپوشانید و خاک را مرطوب و دما را ۲۴ درجه سانتیگراد نگاه دارید ریشه دهی حدودا ۲ ماه طول می کشد. زمان تکثیر از اواسط بهار تا اواسط تابستان می باشد.

 

عوارض و درمان: اگر رشد گیاه شما متوقف شد و یا از گل و میوه اثری نبود، باید بدانید، یا هوا سرد است و یا گلدان به تغذیه مصنوعی احتیاج دارد. برگهای زرد شده و لکه های قهوه ای در سطح زیرین برگ نشانه فعالیت حشره آفت است. اگر هفته ای یکبار با سم حشره کش نفوذی، طبق دستور، گیاه را سمپاشی کنید علایم بر طرف می شود. قهوه ای شدن نوک برگ و خشک شدن آن در اثر خشکی هوا یا کم آبی گیاه حادث می شود اگر مشاهده کردید برگ های خشک ، چروکیده و لوله شده است ، گیاه را به محل گرمتری منتقل کنید و آبیاری را انجام دهید .و اگر برگها قهوه ای و چروکیده شدند گیاه را به محل خنکتری ببرید. لکه های سوخته در وسط برگ، نشانگر این است که غبار پاشی گیاه در آفتاب انجام شده و برگها آفتاب سوخته شده اند . در این صورت برگهای از بین رفته را با کارد خیلی تیز حذف کنید . مواد براق کننده نیز برای گیاه مضر است و به برگها منظره زنگ زدگی می بخشد، پارچه نرم یا اسفنج مرطوب برای تمیزی برگها کافی است . همچنین آبیاری زیاد از هر قاعده برگهای گیاه آناناس را می پوساند و برگها ریزش می کنند و در تابستان هفته ای دو بار و در زمستان هفته ای یکبار آبیاری کافی است.

 

 

کاربرد دارویی آناناس

بروملائین که از میوه ی  آناناس به دست می‌آورند برای درمان بیماری‌های زیر مصرف می‌شود: بعنوان ضد آماس پس ازاعمال جراحی دندان، جراحی زنان، جراحی عمومی، برای درمان کوفتگی‌ها، خونمردگی‌ها و زخم‌های بعد از تصادفات، آبسه‌ها بکارمی رود.از میوه ی آناناس و عصارهی آن نیز در گیاه درمانی درموارد زیر استفاده می‌شود:

قبل از زایمان برای تحریک انقباضات رحم و کوتاه کردن مدت زایمان.

درمان زخم‌ها و بیماریهای دهان.

بیماریهای دستگاه ادراری.

بیماری‌های زنان.

امراض دوران پیری.

درمان سوختگی‌ها.

درمان آماس وریدها.

خیز یا ورم ریه‌ها.

پیشگیری از سرطان‌ها.

پیشگیری از بروز زخم‌ها.

درمان سینوزیت.

درمان حساسیت ها(آلرژی‌ها)

  

 

منابع:

 

http://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A2%D9%86%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B3

 http://www.seemorgh.com/health/default.aspx?tabid=2093&conid=6164

 http://آناناس.worldfood.ir/T_23593_____آناناس-جزء-میوه-های-ضد-سرطان-است.htm

 http://www.worldfood.ir/

http://www.tebyan.net/index.aspx?pid=53330

 http://fa.parsiteb.com/news.php?q=%D8%A2%D9%86%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B3

 http://www.siemorgh.nl/khandaniha/khawas%20khorakiha/ananas.html

 http://www.golestan-ali.com/79/ananas-%D8%A2%D9%86%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B3/

 http://sahand2726.parsiblog.com/Posts/40/%d8%a2%d9%86%d8%a7%d9%86%d8%a7%d8%b3+%d8%aa%d9%82%d9%88%d9%8a%d8%aa+%da%a9%d9%86%d9%86%d8%af%d9%87+%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d8%ad%da%a9%d8%a7%d9%85+%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d8%ae%d9%88%d8%a7%d9%86%d9%87%d8%a7+%d8%ac%d9%88%d8%a7%d9%86%d8%a7%d9%86/

 http://irmy.persianblog.ir/tag/%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%B5_%D8%A2%D9%86%D8%A7%D9%86%D8%A7%D8%B3

 http://farsika.ir/article/?link=1063

 http://www.niksalehi.com/news/archives/005635.php

 http://irannaz.com/news_detail_9444.html

 http://download.novintabligh.com/?p=2656

 http://www.ashoora.ir/index.php?option=com_content&view=article&id=1243:1389-05-23-21-06-34&catid=28:1388-05-18-06-02-23&Itemid=47

 http://www.hakimemehr.ir/news/show_detail.asp?id=1457

 http://www.pezeshk.us/?p=26977

 http://3nasl.com/archive/view/2149137

 

علی خزائی
دبیر حرفه و فن مدرسه راهنمایی ابوریحان بیرونی - سرگروه حرفه و فن و عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات مقطع راهنمایی شهرستان اسدآباد
نویسندگان وبلاگ:
کدهای اضافی کاربر :


تماس با ما

.

.

.

.

مشاهده جدول کامل ليگ برتر ايران