آموزش حرفه و فن
مطالبی مفید و دانستنی هایی فراتر از کتاب های درسی
صفحات وبلاگ
آرشیو وبلاگ
نویسنده: علی خزائی - ۱٤ بهمن ۱۳٩٠
  • آب
  • مواد معدنی
  • ویتا مین ها

آب

یکی از ترکیبات اصلی بدن موجودات زنده است. نوشیدن آب برای هر موجود زنده لازم و ضروری است ولی باید تمیز بوده و عاری از میکروبهای بیماری زا و انگل باشد. بیماری حصبه، و شبه آن، وبا و اسهالهای خونی و همچنین بعضی از بیماریهای عفونی بوسیلة آب به انسان منتقل می شوند.

مواد معدنی

آلمونیوم

برای خون سازی نقش مهمی ایفا می کند.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی آلمونیوم هستند عبارتند از :

گردو، پسته، کرفس و بیشتر سبزیجات دیگر … .

آهن

لازم برای ترکیب و تولید هموگلوبین خون و تبادلات گازی در هموگلوبین می باشد. یکی از فلزات لازم و ضروی برای بدن انسان است. کمبود این فلز در بدن سبب کم خونی، رنگ پریدگی و ضعف  مفرط می  گردد.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی آهن است عبارتند از :

لوبیا، اسفناج، بادام، کیوی، اَنبه، موز، آناناس، ذرت، گلابی، توت فرنگی، کاهو، سیب زمینی، جعفری و هویج .

پتاسیم

یکی دیگر از فلزات و عناصر مفیدی که در ساختمان بدن انسان به کار رفته است پتاسیم می باشد. در ساختمان ماهیچه ها، خون و قلب پتاسیم نقش مهمی ایفا می کند. به هضم و جذب مواد غذایی در بدن کمک کرده، در انقباض عضلات و اعصاب مؤثر است و کمبود آن ناراحتی های قلبی و اعصاب به وجود می آورد.

میوه ها و سبزیجات حاوی پتاسیم عبارتند از :

انگور، توت فرنگی، سیب، سیب زمینی، پرتقال، لیمو، موز، اسفناج، زردآلو، کرفس، هویج، گلابی، آلو، توت فرنگی، ذرت، کاهو و اسفناج .

روی

در ساختن گوچه های سفید و سرخ خون دخالت دارد و برای فعالیت ویتامینها وجودش لازم است.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی روی است عبارتند از :

پرتقال، هوبج، چغنر، گندم، جو، کلم، ذرت، کاهد، قارچ، گوجه فرنگی و هلو .

سدیم

یکی دیگر از فلزاتی که در ساختمان بدن انسان به کار رفته است سدیم می باشد. همه روزه مقدار زیادی سدیم به وسیلة نمک طعام و خوراکیها وارد بدن می شود. کمبود آن ایجاد سستی و تنبلی کرده، در عمل گوارش و جذب بسیار مفید بوده و در ساختن غضروف نقش مهمی ایفامی کند.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی سدیم هستند عبارتند از :

خرما، لوبیا سبز، ذرت، زردآلو، برنج، آناناس و .

فسفر

این ماده برای تثبیت کلسیم بر روی بافت استخوانی کمال ضرورت را دارد. یکی دیگر از عناصر مفید و ضروری برای بدن انسان بشمار می رود. در کارهای فکری مقداری فسفر مصرف می شود و عمل آن به عهدة کبد
می باشد که آن را به کمک ویتامین (د) انجام می دهد.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی فسفر هستند عبارتند از :

لوبیا، گوجه فرنگی، ریواس، کلم، کرفس، کاهو، توت، سیر، پیاز، سیب زمینی، سیب، ذرت، چغندر، اسفناج، موز، خرما، توت فرنگی، تمشک، هویج و قارچ .

فلوئر

جهت محکمی دندانها و پوشش مینایی و استخوانها و زردپی دخالت داشته.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی فلوئر هستند عبارتند از :

لوبیا، هویج، سیب زمینی، زردآلو، گوجه فرنگی، مارچوبه، انگور و تربچه

کالری

کالری Calorie : عبارت است از واحد حرارت که آنرا کالری
می نامند و این حرارت از مصرف مواد قندی، نشاسته ای، چربیها و مواد سفیده ای در بدن تولید می شود.

در حقیقت یک کالری مقدار حرارت لازمی است که حرارات یک لیتر آب 15 درجه را به 16 درجه می رساند و حدوداً یک درجه گرمای یک سانتیمتری آب مقطر را بالا می برد.

این کالری بزرگ است و در مطالعة سوخت و ساز بدن بکار می رود و علامت اقتصادی آن Cal  است. کالری کوچک یکهزارم این مقدار است.

کروم

این ماده قلب را تقویت نموده و از بروز بیماری قند جلوگیریمی کند.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی کروم هستند عبارتند از :

کاهو، هویج، ذرت، اسفناج و اکثر سبزیجات .

کلر

برای حیات سلولهای بدن لازم است و در سبزیجات و میوه ها به وفور موجود است.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی کلر هستند عبارتند از :

جعفری، انجیر، هویج .

گوگرد

جهت تسریع جریان خون نقش مهمی دارد و همچنین در ساختن استخوانها، دندانها، و زردپی به جذب کلسیم کمک می کمد. ضدعفونی کنندة قوی و در عفونتهای روده ای مؤثر است.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی گوگرد هستند عبارتند از :

سیر، پیاز، تربچه، هلو، سیب زمینی، خیار، گیلاس، خرما، لوبیا، فندق، جعفری، ذرت، گردو، کلم، پرتقال، زردآلو و گلابی .

مس

وجود مس برای تمام اندامهای بدن لازم است مخصوصاً برای کبد که در ساختن خون تأثیر فراوانی دارد.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی مس هستند عبارتند از :

بادام، گردو، لوبیا، عدس، چغندر، اسفناج، انگور، گیلاس، سیب، پیاز، قارچ و گُل کلم .

منگنز

اثر نیکویی بر روی کبد، استخوانها، رباطها، پوست و کلیه ها دارد و در عمل غدة هیپوفیز مؤثر است.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی منگنز هستند عبارتند از :

مارچوبه، گرده، اسفناج،        قارچ، چغندر، کاهو، پیاز، گیلاس، سیب، کرفس، زردآلو، پرتقال و ذرت .

منیزیم

منیزیم در انسان قوه و قدرت را زیاد کرده، مقاومت بدن را در مقابل امراض عفونی و سرطانی زیاد می نماید و جمع شدن کلسیم را در استخوانها تسهیل می کند.

میوه ها و سبزیجاتی که حاوی منیزیم هستند عبارتند از :

ذرت، عدس، خرما و …

ید

یکی دیگر از جمله فلزات مفیدی است که وجود آن برای حیات بشر لازم است. یکی از ترکیبات لازم هورمونهای مترشحه از غدد تیروئید است که وجودش در عملکرد این غده ضروری است. ید خاصیت ضد بیماری اسکوربوت دارد.             

   میوه ها و سبزیجاتی که حاوی ید هستند عبارتند از :

توت فرنگی، خرما، زردآلو، سیب، اسفناج، مارچوبه، گلابی، هویج،
گوجه فرنگی و قارچ

ویتا مین ها

 

ویتامینA 

 

 فقدان این ویتامین در بدن ابتدا موجب کندی و بعد متوقف شدن رشد و نمو گردیده و علائم کمبود ویتامین A ضایعاتی است که مخصوصاً در چشم پیدا شده و قرنیة چشم را خشک می کند. این ویتامین برای رشد طبیعی و محافظت پوشش های مخاطی ضروری است.

 

  ویتامین A در سبزیجات و میوه ها وجود دارد و در تنظیم فشار خون نفش مهمی ایفا می کند.

 

 میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین A :

 

  « کاروتن، کاروتنوئید (مواد ویتامین Aاست»، هویج، اسفناج، تربچه، گوجه فرنگی، پرتقال، طالبی، زردآلو، روغن ماهی، خرما، موز، انبه، هلو،
توت فرنگی، خربزه، گیلاس، زیتون و دیگر سبزیجات نظیر کدو، کاهو، فلفل، چغندر و سیر حاوی این ویتامین است. 
 

 

  B ویتامین 

 

  برای نگهداری نظم بدن بخصوص برای برقراری تعادل عصبی و استفادة کامل از مواد قندی نشاسته ای در بدن لازم است. کمبود آن در عمل جهاز هاضمه و اعصاب مؤثر بوده و ممکن است دردهایی نظیر روماتیسم ایجاد نماید

 

ویتامین B2 

 

احتیاج بدن جهت رشد و نمو به این ویتامین زیاد بوده و فقدان آن باعث لاغری و موجب بیماریهای جلدی می گردد. این ویتامین در تنفس بافتها شرکت دارد. این ویتامین بیشتر در قسمت سبز گیاهان وجود دارد.

 

                میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین B2 :

 

   بادام، زردآلو، گیلاس، انگور، انجیر، خربزه، سیب، انبه، پرتقال، هنداونه، گوجه فرنگی، آناناس، خرما، بادمجان و کلم می باشد.

 

ویتامین B5  

 

دارای اثر محافظ بر روی پوست، ناخنها و مو است و محافظ سلولهای کبدی است و کمبود آن باعث اختلال کبد، روده، معده و کار تنفسی می شود.

 

                میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین B5 :

 

این ویتامین در بیشتر میوه ها موجود است. از جمله زردآلو، گیلاس، انگور، هلو .

 

ویتامین B6  

 

این ویتامین در تشکیل هموگلوبین خون شرکت دارد و باعث تثبیت منیزیم در بدن می شود. این ویتامین برای سوخت مواد غذایی مفید بوده مخصوصاً در سوخت مواد گلوسیدی بسیار مؤثر است. کمبود این ویتامین باعث بیماریهای جلدی می گردد.

 

میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین B6 :

 

این ویتامین در بیشتر سبزیجات و میوه ها موجود است از جمله آناناس، خرما، انبه و

 

ویتامین B12  

 

  این ویتامین برای جلوگیری از کم خونی و مقوی قلب است.

 

میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین B12:

 

پسته، بادام، و در بیشتر سبزیجات این ویتامین موجود است.

 

ویتامین B15  

 

 این ویتامینها مقوی قلب و عامل محافظ قلب است که به وسیلة تحریک غدة هیپوفیر عمل می کند.

 

                میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین B15 و B16 :

 

  این ویتامینها در برنج و زردآلو، به مقدار قابل توجه ای موجود است.

 

ویتامین C  

 

عامل اصلی جلوگیری از ابتلاء به بیماری اسکوربوت است که علائم این بیماری خونریزی شدید، تورم مفاصل و ششها و فاسد شدن خون می باشد.

 

  این ویتامین یکی از عوامل مقاومت دهندة بدن انسان بشمار می رود و در مقابل عفونتها و امراض ریوی و سرماخوردگی بدن را مقاوم نگه داشته. این ویتامین از طریق شیمیایی ساخته شده که آنرا اصطلاحاً اسید اسکوریک  می نامند.

 

                میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین C :

 

  زرشک، جعفری، پرتقال، تربچه، اسفناج، لیمو ترش، سیب زمینی، کیوی، کاهو، گوجه فرنگی، نارنگی، کلم و انواع فلفل شامل این ویتامین هستند.

 

ویتامین D  

 

 برای جلوگیری و معالجة بیماری راشی تیسم، نرمی استخوانها و غضروفها و تشنج بکار می رود. ویتامین D سبب جذب فسفر و کلسیم در استخوانها شده و از بیماری سل جلوگیری می کند.

 

                مواد غذائی محتوی ویتامین D :

 

  این ویتامین در چربی های حیوانی موجودات، البته می توان در شیر، کاکائو، پرتقال و (نور آفتاب) این ویتامین را یافت.

 

ویتامین E

 

برای تقویت قوای جنسی و زاد و ولد مؤثر است. این ویتامین در عمل تولید مثل دخالت دارد.

 

                میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین E :

 

 روغن زیتون، کلم، موز، خرما و کاهو.

 

 ویتامین K  

 

 ضد خونریزی و سبب انعقاد خون بوده، فقدان ویتامین K باعث ایجاد ورم روده، ورم کبد و عوارض خونی چشم می گردد و در نتیجه
کم خونی را باعث می شود. ویتامین
K در انعقاد خون مؤثر است.

 

                میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین K :

  گوجه فرنگی، سیب زمینی، گُل کلم، پرتقال، اسفناج.

 

ویتامین P  

 

 (سیترین) کمبود آن موجب خونریزی در نوزادان و مبتلایان به بیماریهای کبدی و کاهش مقاومت مویرگهای شبکیه (خونریزی شبکیه چشم) می شود. این ویتامین قابلیت نفوذ عرق را تعدیل و تنظیم می کند. فقدان آن باعث شکنندگی عروق و خونریزیهای جلدی است.

 

                میوه ها و سبزیجات محتوی ویتامین P :

 

  این ویتامین را می توان در پرتقال، لیمو، آناناس و فلفل سبز یافت.

 

   اغذیه ای که ویتامین زیاد دارند

 

 ویتامین های محلول در چربی :  

 

                ویتامین A

ویتامین D

ویتامین A

کاروتن یا

مولد ویتامین A

روغن عصارة غلات

عصارة غلات

جگر

روغن بادام زمینی

پنبه دانه

روغن

خرما

لوبیای چیتی

شاهی

گوشت ماهیچة گاز

چربی خوک

روغن زیتون

روغن گردو

کره

نان کامل

عصاره کبد

ماهی تون

ماهی مورو

روغن ماهی مورو

روغن شاه ماهی

روغن ساردین

روغن ماهی مولان

زردة تخم مرغ

کره در تابستان

کرة کاکائو

جگر خام

صدف

شیر چرب در تابستان

 

عصاره کبد

ماهی تون

ماهی مورو

جگر خام

مغز کلة حیوانات

کره

زردة تخم مرغ

تخم مرغ

قلوه

خامه

پنیر چرب

چربی گاو

صدف

شیر تازه

گوشت چرب

جعفری

کاسنی

انواع چغندر

اسفناج

کدوی تنبل

ترشک

کاهو

زردآلو

شاهی

برگ تربچه

هویج

نخود تازه

آلو برقانی

نخود خشک

فلفل فرنگی

زیتون

کرفس

گوجه فرنگی

بادام

موز

مغز غلات

سیر

گردو

 

جدول انستیتوی عالی تغذیه- مدیر « مادام لوسی راندوآن»  

 

 

 

ویتامین های محلول در آب :  

 

 

 

ویتامین B2

ویتامین B1

ویتامین C

مخمر آب جو

عصارة مخمر

جگر خام

عصارة مالت

زردة تخم مرغ

قلوة حیوانات

پنیر چرب

انواع چغندر

بادمجان

دانه های سبزی

شیرینک

برگة زردآلو

شاه بلوط

نخود تازه

سفیدة تخم مرغ

اسفناج

برگ تربچه

ترشک

دانه های غلات

کلم

شاهی

جعفری

صدف

مخمر آب جو

مغز غلات

جگر تازة خام

زرده تخم مرغ

دانه های سبزی ها

آرد عدس

نخود تازه

پرتقال

لیمو ترش

صدف

شاه بلوط

دانه های غلات

انواع چغندر

انجیر خشک

هویج

کاسنی

برگ تربچه

کشمش

گوجه برتامن

اسفناج

ترشک

نان کامل

جعفری

موز

شاهی

میوة نسترن وحشی

جعفری

فلفل فرنگی

کلم سبز

شاهی

ترشک

برگ تربچه

نخود تازه

پرتقال

لیمو ترش

اسفناج

انواع چغندر

شاه بلوط

جگر تازة خام

دارابی

کاسنی

سیر

تره

گوجه فرنگی

سیب زمینی

تریچه

 

جدول انستیتوی عالی تغذیه- مدیر « مادام لوسی راندوآن»

 

« میوه هایی که ویتامین A فراوان دارند»

 

 یک چهارم طالبی  100 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

سه عدد قیصی (زردآلو خشک) 50 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

دو عدد زردآلو      45 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

1 عدد ابنة متوسط   40 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

  « سبزیهایی که ویتامین A فراوان دارند»

 

 دو عدد هویج متوسط   270 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

دو عدد فلفل قرمز تند  80 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

چند برگ اسفناج   70 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

چند برگ کاهو      40 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

یک عدد گوجه فرنگی متوسط 20 درصد مقدار ویتامین A روزانه بدن را تأمین می کند.

 

  میوه هایی که ویتامین C فراوان دارند

 

 دو عدد کیوی متوسط    240 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

هفت عدد توت فرنگی   160 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

1 عدد پرتقال متوسط   130 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

1 عدد گریپ فروت   110 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

1 عدد نارنگی متوسط  50 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

چند عدد توت سیاه   50 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

1 عدد لیمو    35 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

دو عدد زردآلو 20 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

    « سبزیهایی که ویتامین C فراوان دارند»  

 

 یک عدد فلفل دلمه     190 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

دو عدد فلفل قرمز تند  170 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

یک چهارم گُل کلم کوچک  100 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

مقداری کلم سبز   70 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

یک عدد سیب زمینی متوسط 45 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

یک عدد گوجه فرنگی منوسط40 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

سه عدد تربچه 30 درصد مقدار ویتامین C روزانه بدن را تأمین می کند.

 

علی خزائی
دبیر حرفه و فن مدرسه راهنمایی ابوریحان بیرونی - سرگروه حرفه و فن و عضو کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات مقطع راهنمایی شهرستان اسدآباد
نویسندگان وبلاگ:
کدهای اضافی کاربر :


تماس با ما

.

.

.

.

مشاهده جدول کامل ليگ برتر ايران